Mobiel is hot. Steeds meer personen bezoeken een website via een smartphone of tablet. Er zijn al veel bedrijven die hun website mobiel vriendelijk hebben gemaakt (responsive). Google komt nu met een nieuwe indicatie: de mobiel vriendelijkheid van jouw website. In de zoekresultaten zal dit een belangrijke pijler gaan worden. Hoe mobiel vriendelijk is jouw website eigenlijk? Doe de test en ontdek het zelf!

Mobiel vriendelijk of niet

Onlangs kondigde Google aan dat iedere webmaster zelf kan gaan testen hoe Google de site beoordeelt als het gaat om de mobiele gebruikerservaring. Deze tool is inmiddels online beschikbaar voor iedereen die zijn of haar website wil controleren op mobiel vriendelijkheid. Met deze tool, waarbij je alleen een url hoeft in te geven, analyseert Google die website. Na de analyse toont Google het resultaat en bij een mobiel onvriendelijke website geeft Google verbeterpunten. Is jouw website mobiel vriendelijk of niet? Doe hier de test!

Geschikt maken voor mobiel

Indien de geteste website niet geschikt is voor mobiele gebruikers, geeft Google verbeterpunten. De meest voorkomende knelpunten zijn:

  • De tekst is te klein en daarom onleesbaar
  • De linkjes staan te dicht op elkaar, je klikt snel op een verkeerde link
  • De inhoud is te breed voor het scherm van de gebruiker

Eventuele blokkades voor Google worden ook aangegeven. Gelukkig is Google zo vriendelijk om dit allemaal aan te geven, waardoor jij jouw website ook mobiel vriendelijk kan maken. Het is dus tijd voor actie! Gelukkig kunnen de knelpunten die Google aangeeft veelal via het CMS van de website worden verholpen. Enige kennis van HTML en CSS is vaak wel noodzakelijk. Google geeft zelfs instructies voor WordPress gebruikers.

Website vernieuwen

Iedereen die niet mee gaat in deze trend, het mobiel vriendelijk maken van de website, zal bezoekers verliezen. De website zal slechter gaan presteren in de zoekresultaten maar bovenal zullen bezoekers de site direct wegklikken. Een hoge bouncerate is dus het gevolg en de conversies blijven uit.
Indien jouw website mobiel onvriendelijk is, kan je jezelf afvragen of je de aanpassingen moet doorvoeren. Tegelijkertijd is het verstandig om de hele website tegen het licht te houden. Stel jezelf de volgende vragen en concludeer of een nieuwe website niet een beter alternatief is:

  • Straalt de website nog uit wie ik ben, wat wij doen als organisatie
  • Dien ik mijn doelgroep met de huidige website nog naar tevredenheid
  • Heb ik de beschikking over de nieuwste mogelijkheden binnen mijn cms

Dit zijn enkele vragen die je wellicht doen laten besluiten om een totaal nieuwe website te laten maken die wel mobiel vriendelijk is. Weppee is je graag van dienst bij het mobiel vriendelijk maken van jouw website!